W3Schools W3Schools W3Schools W3Schools W3Schools W3Schools
W3Schools W3Schools W3Schools W3Schools W3Schools W3Schools

Погледајте снимак са РТВ Храмa поводом Свечаног дочека кивота са честицама моштију 57 светитеља. (кликните на слику испод.)

Владика Доситеј парохији у Шведској предао мошти из Русије

Преосвећени Епископ британско-скандинавски г. Доситеј свечано је 20. октобра 2018. године предаo парохији Светог великомученика Георгија у градићу Улофстром у Шведској на трајно пребивање кивот са честицама моштију више од педесет руских светитеља.  Владика је началствовао светом архијерејском Литургијом уз саслужење пароха презвитера Жељка Бјелића и још двадесет служитеља Олтара у молитвеном присуству више стотина верника који су са радошћу дочекали свете мошти Божјих угодника, бесцен дар из Москве са благословом старца Илије, духовника и исповедника Патријарха сверуског Кирила. Опширније на интернет страници Радија Слово љубве. ЛИНК ->

Свети великомученик Димитрије

Овај славни и чудотворни светитељ роди се у граду Солуну од родитеља благородних и благочестивих. Измољен од Бога од бездетних родитеља Димитрије беше јединац син њихов, због чега би с великом пажњом однегован и васпитан. Његов отац беше војвода Солунски; па кад му отац умре, цар постави Димитрија за војводу на место оца. Поставивши га за војводу христоборни цар Максимијан нарочито му препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну. Но Димитрије не само не послуша цара него, напротив, јавно исповедаше и проповедаше Христа Господа у граду Солуну. Чувши то цар веома се огорчи на Димитрија, па када се једном враћаше из рата против Сармата, цар Максимијан сврати у Солун нарочито, да ствар испита. Призва, дакле, цар Димитрија војводу и испитиваше га о вери. Димитрије јавно пред царем призна да је хришћанин, и уз то још изобличи царево идолопоклонство. Разјарени цар баци Димитрија у тамницу. Знајући шта га чека Димитрије уручи све своје имање своме верноме послушнику Лупу, да разда сиротињи, и оде у тамницу весео, што му предстојаше страдање за Христа Господа. У тамници му се јави ангел божји и рече му: „мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!" После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем. Тело његово узеше хришћани потајно и сахранише чесно. Из тела страдалца Христова потече целебно миро, којим се многи болесници излечише. Ускоро над моштима би подигнута мала црква. Неки велмож Илирски Леонтије бејаше болестан од неизлечиве болести. Он притече моштима св. Димитрија с молитвом, и би потпуно исцељен. Из благодарности подиже Леонтије много већу цркву на место старе. Светитељ му се јави у два маха. Када цар Јустинијан хтеде пренети мошти светитељеве из Солуна у Цариград, искочише пламене искре од гроба и чу се глас: „станите, и не дирајте!" И тако мошти св. Димитрија осташе заувек у Солуну. Као заштитник Солуна св. Димитрије много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике беде. Чудесима његовим броја нема. Св. Димитрија сматрају Руси покровитељем Сибира, који је освојен и Русији присвојен 26. октобра 1581. год.

Преподобни муч. Јоасаф
Ученик св. Нифонта патријарха Цариградског. Подвизавао се у Св. Гори. Имаше толику љубав према Христу Господу, да му се сви подвизи учинише као недовољни, због чега жељаше да пострада из љубави према Господу своме. Зато оде у Цариград, где јавно пред Турцима исповеди веру у Свету Тројицу и Сина Божјег. Огорчени Турци одсекоше му главу, 26. окт. 1536. год.

Спомен великог земљотреса
У време цара Лава Исаврјанина би страховит и дуготрајан земљотрес у Цариграду 740. год. Народ схвати то као казну Божју за грехе, и мољаше се Пресветој Богородици и св. Димитрију с великим покајањем, док се Бог не смилова и земљотрес не преста.

Солун дични слави светитеља свога 
Димитрија светог, слугу вишњег Бога. — 
Димитрије војевода, 
Слуга Творца и Господа. 
Свети Павле Солун сузама рошаше, 
Димитрије својом крвљу залеваше — 
Димитрије војевода, 
Слуга Творца и Господа. 
Сузе апостола и крв мученика 
Солуну су слава, спасење и дика. — 
Димитрије војевода, 
Слуга Творца и Господа. 
Прославимо и ми Христова војника, 
Мироточног свеца, храброг мученика, 
Димитрије војевода, 
Слуга Творца и Господа. 

РАСУЂИВАЊЕ

Чудо св. Димитрија Солунског. Св. Димитрије био је за живота војвода Солунски, и остао је то по смрти. Његово присуство у Солуну људи су осећали нарочито приликом великих беда. Он заштићава град, отклања невоље, одбија завојеваче, и помаже свакоме ко његово име призове. Ево једног дивног случаја његове необичне помоћи људима у беди. Једном нападоше варвари на Солун, и не могоше га узети. Гневни због тога они попленише сву околину, и одведоше у ропство две красне девојке, које дароваше своме кнезу. А девојке те знадоше добро рукама да везу. Када кнез виде неке њихове ручне радове, рече им: „чујем да у вашој земљи има велики Бог Димитрије, и он велика чудеса твори, извезите на платну лик његов". Девојке му рекоше, да св. Димитрије није Бог него слуга Божји и помоћник хришћанима, и најпре се опираху да везу лик светитељев, но када им кнез припрети смрћу, оне заповеђено учинише, и посао до дана св. Димитрија завршише. Уочи дана празника, дакле, оне обе гледаху у свој вез и плакаху тугујући једно због тога што тај празник проводе у ропству, а друго због тога што везени лик свога омиљеног светитеља морају да даду нечестивом варварину. И мољаху се обе девице св. Димитрију, да им опрости. Тада се јави св. Димитрије, и узе обе девојке, као негда ангел пророка Авакума, пренесе их у Солун и постави у своју цркву. У цркви се служаше свеноћно бденије, и народа беше врло много. И сазнавши за чудесно спасење ових хришћанских девојака, сви прославише Бога и Његовог великог слугу и војводу св. Димитрија. 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам чудесно ослобођење Петра из тамнице (Дела Ап. 12), и то: 
1. како Петар спаваше у тамници окован у двоје вериге; 
2. како се верни мољаху Богу за Петра; 
3. како се ангел светли јави у тамници, ослободи Петра окова и изведе га ван. 

БЕСЕДА

о срцу успремљеном за Бога 
Готово срце моје, Боже, готово срце моје! (Пс. 57, 7). 
Благо оном, браћо, ко може овако рећи Господу своме! Благо оном, чије је срце потпуно готово, да следује вољи Божјој. У томе и јесте готовост срца човечјег, да радосно следује вољи Божјој, и да се не смућава никаквим својим помислима и жељама. Покајани цар Давид следовао је најпре својим грешним помислима и жељама, и био је као лађа на бурноме мору. Но кад је увидео, да ће га бура потопити, обратио се Богу с великим покајањем и плачем, и предао је лађу свога живота потпуно у руке Божје. Готово срце моје, Боже, готово срце моје! узвикује он са великим миром душевним, јер зна, да је предао лађу своју у руке највештијем крманошу. Бесни ли још бура, наваљују ли ветрови и таласи, он се не боји, јер он је уверен, да његову лађу ништа не може разбити, и да ће мирно допловити у тихо пристаниште. Готово срце значи очишћено срце од гордости и смирено пред величанством силе и мудрости Божје. Готово срце значи срце испражњено од свих жеља и маштања светских, и испуњено једино стремљењем к Богу и љубављу према Богу. Готово срце значи срце излечено од свих беспокојстава, брига и страха, и утишано и охрабрено присуством благодати Божје. Хвалићу те и пјеваћу те у слави мојој. Тако продужује Псалмопевац. И то показује, колико је у истини срце његово готово. На име, он се не поноси царском славом својом, него је приписује Богу. Он се понизио пред Богом до ништа, и сва му је сладост, да велича и прославља Бога. Његова лична слава даје му само повод за прослављање преславнога Бога свога. 
О браћо моја, потрудимо се, да и наше срце буде што скорије готово пред Богом, — готово да чује реч Божју, готово да следује вољи Божјој, готово да прославља Бога живога. 
О Господе Боже, Створитељу наш бесмртни, помози нам приготовити срце наше, да буде сасуд благодати Твоје животворне. Теби слава и хвала вавек Амин.

НОВЕМБАР 2018

03.Новембар субота- СВ. Литургија, заупокојена у 10.00ч Олофстрем, Митровске -затворне задушнице

10. новембар, субота, Вечерње Богослужење у 17.00ч ,Олофстрем

11.новембар-недеља Св. Литургија у 10.00ч, Олофстрем

20. новембар, уторак, Вечерње Богослужење у 17.00ч

21. новембар, среда  -Св. Литургија у 10.00ч, Олофстрем,САБОР СВ. АРХ. МИХАИЛА И ОСТ. НЕБ. СИЛА БЕСТЕЛЕСНИХ - АРАНЂЕЛОВДАН

25. новембар, недеља Св. Литургија у 10.00ч Олофстрем

ОКТОБАР 2018

06. октобар субота-МИХОЉСКЕ ЗАДУШНИЦЕ

(гробље у Кристијанстаду 08.45, гробље у Олофстрем-Црква отворена од 10.00 за помене-парастосе

14. Св. Архијерејска Литургија Смедјерид у Манастиру Покрова Пресвете Богородице у 10.00ч. Манастирска Слава.

20. октобар- субота СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА и ПРЕНОС СВЕТИХ МОШТИЈУ у ОЛОФСТРЕМУ у 10.30. Свечани дочек уз присуство многобројног свештенства и верног народа. ДОБРОДОШЛИ!

26.октобар, петак Вечерње Богослужење у 17.00ч

27. октобар субота - Преподобна мати ПАРАСКЕВА СВ. Петка

Св. Литургија у 10.00ч OBS. ХАЛМСТАД-Архијерејска Литургија

СЕПТЕМБАР 2018

9. Септембар Недеља- Св. Литургија у 10.00ч Олофстрем

21. Септембар- Петак- Св. Литургија у 10.00ч МАЛА ГОСПОЈИНА Олофстрем

27. Септембар -Четвртак Св. Литургија у 10.00ч КРСТОВДАН

30. Септембар Недеља Св Литургија у 10.00ч Св. Мученице Вера, Нада, Љубав, и Мајка Софија. СЛАВА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА.

АВГУСТ 2018

2.август Св. Литургија у 10.00ч у Смедјерид Началствује Епископ Доситеј- СВЕТИ ИЛИЈА ИЛИНДАН

12. Август неделја Св. Литургија у Олофстрему 10.00ч

19. Август Св Литургија у 10.00ч у Олофстрему ПРЕОБРАЖЕЊЕ

28. ОБС. Август Св. Архијерејска Литургија у Смедјерид(крај Оркељунге) у 10.00ч- УСПЕЊЕ МАЈКЕ БОЖИЈЕ

ЈУЛИ 2018

2.јули Понедељак Св. Литургија у 09.00ч Смедјерид Св. Јован Шангајски

07. Јули  Св. Литургија у 10.00ч ИВАЊДАН

12.јули Св. Литургија у 10.00ч Св. Апостоли Петар и Павле-ПЕТРОВДАН

29.јули-недеља Св. Литургија у 10.00ч

ЈУНИ 2018

17.Јуни Недеља Св. Литургија у 10.00ч

24. јуни -недеља Св. Литургија у 10.00ч

28.Јуни четвртак Св. Литургија у 10.00ч СВЕТИ ЛАЗАР КОСОВСКИ ВИДОВДАН у ХЕЛСИНБОРГУ(саслужују Свештеник Жељко Б., протосинђел Методије)

МАЈ 2018

6.Мај Св. Литургија у 10.00ч ЂУРЂЕВДАН-Олофстрем Слава Манастира

12.Мај Св. литургија у 10.00ч Свети Василије Острошки

17. Мај Св. Литургија у 10.00ч ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

27.Мај Св. Литургија у 10.00ч СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

АПРИЛ 2018

1-Април Света Литургија у 10.00ч ЦВЕТИ-Улазак Господа и спаса нашег ИСУСА ХРИСТА У ЈЕРУСАЛЕМ

05-Април-ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК, СВ. ЛИТУРГИЈА у 10.00ч

06-Април-ВЕЛИКИ ПЕТАК-17.00ч ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ, ПОГРЕБЕНИЈЕ ХРИСТОВО-Вечерња служба

07-Април- ВЕЛИКА СУБОТА -БЛАГОВЕСТИ-СВЕТА ЛИТУРГИЈА У 10.00ч

07-Април -Недеља-ХРИСТОВО ВАСКРСЕЊЕ-ВАСКРС-СВЕТА ЛИТУРГИЈА У 10.00ч

22.април Недеља- Св Литургија у 10.00ч

29. Април.Недеља Св. Литургија у 10.00ч

Фебруар, Март 2018

31-Март Света Тајна Јелосвећења у 16.30ч ОлофстремФебруар, Март 2018

14. Фебруар, Среда
Св. Литургија (Архијерејска служба)
Св. Труфун

18. Фебруар, Недеља
Св. Литургија у 10.00ч
У Олофстрему

25. Фебруар, Недеља
Св. Литургија у 10.00ч
У Олофстрему

4. Март, Недеља
Св. Литургија у 10.00ч
У Олофстрему

11. Март, Недеља
Св. Литургија у 10.00ч
У Олофстрему

18. Март, Недеља
Св. Литургија у 10.00ч
У Олофстрему

25. Март, Недеља
Св. Литургија у 10.00ч
У Олофстрему